9 СТРАХОТНИ НЕЩА ЗА ВЪРШЕНЕ В АГРА, ОСВЕН ДА ВИДИТЕ ТАДЖ МАХАЛ

Автор: Shradha Mehra
Снимка: Sylwia Bartyzel

Агра е осеяна с един от 7 чудеса на света, емблематичният Тадж Махал, който е въплъщение на красотата и вечната любов. Нищо не може да победи очарованието на този изключително разкошен паметник, който говори много за плюшеното кралство на Моголите, но оживеният град Агра предлага много повече. Освен посещението на типичния Тадж Махал, има много други вълнуващи неща за правене в Агра, които могат да направят пътуването ви още по-запомнящо се. Вземете деко!
Ето списъка с най-добрите неща, които ще запечатат красиви спомени в сърцето ви.
Форт Агра
Друг скъпоценен камък, построен по време на управлението на видния моголски император Шах Джахан, крепостта Агра с право е наречена перлата на Агра. Този моголски паметник от 16-ти век е известен още като Lal Qila или Qila-i-Akbari. Гледащ в славата на отминалата епоха, този красив паметник някога е бил резиденция на моголските императори до 1638 г. Човек може да стане свидетел на впечатляващи структури като Jahangir Mahal, Khas Mahal, Diwan-i-Khas, Diwan-i-Aam, Machchhi Бхаван и Моти Масджид в укрепените стени на Форт Агра. Също така деклариран като Обект на ЮНЕСКО за световно наследство, този спиращ дъха паметник, изработен от червен пясъчник, е едно от най-добрите места за посещение в Агра, което стои точно след Тадж Махал.
Фатехпур Сикри
Друг обект в Утар Прадеш, Фатехпур Сикри е наречен „градът на победата“. Построен между 1571 и 1573 г., този град, съставен от пясъчни сгради, джамии и дворове, е построен по време на управлението на император Акбар и е първият планиран град на Моголите. Sandstone City е атракция, която трябва да се види, тъй като в него се помещават някои от емблематичните паметници като Джама Масджид, Буланд Дарваза, дворецът Джодха Бай, Хаким Хамам, Панч Махал, жилището на Бирбал, съкровищницата и много други. Бяха извършени няколко програми за ремонт и консервация, за да се запази богатото наследство на Фатехпур Сикри, така че туристите да могат да се насладят на красотата на това невероятно място за посещение в Агра.
Гробницата Itimad-Ud-Daulah
Красивата мраморна гробница, построена в памет на Мирза Гиас Бег, по-късно наречена Itimad-Ud-Daulah, е мини версия на Тадж Махал. Това е първата гробница в Индия, която е построена във формата на кутия за бижута, изработена от мрамор. Едно от грандиозните архитектурни чудеса на град Агра, мавзолеят на бащата на императрица Нур Джахан е поръчан от нея. Украсена със сложни дърворезби, изящна мраморна параванна работа и сложна инкрустация; тази вечна красота представя типичните ислямски модели, които са били популярни през 16-ти век. Смята се, че гробницата, разположена на девствените брегове на река Ямуна, е вдъхновение за изграждането на Тадж Махал.
Джахангир Махал
Една от първите сгради, които да посетите, когато влезете в известната крепост Агра, Джахангир Махал, която е най-големият паметник във крепостта Агра, е построена от Акбар за неговия син Джахангир през 16-ти век. Въпреки че е била частна резиденция на Джахангир, тя е била използвана като Харем, частен дворец за раджпутските съпруги на Акбар. Аркови ниши, обсипани със скъпоценни камъни, красиви балконски прозорци, сложно издълбани колони, каменни скоби, картини са някои от атракциите на Джахангир Махал. Сложно проектираните индуистко-ислямски мотиви по стените на двореца привличат вниманието на туристите, което го прави едно от най-посещаваните места в Агра.
Джама Масджид
Посветен на Джаханара Бегум (дъщеря на Шах Джахан), Джама Масджид в Агра е олицетворение на красотата по отношение на съвършенството в изкуството и дизайна. Построена от Шах Джахан през 1648 г., Джама Масджид е една от най-големите джамии в Индия и най-посещаваната туристическа атракция в Агра. Съставяйки голям двор и молитвени камери от западната страна, красотата на този религиозен и културен обект е подсилена с фонтана в центъра с четири павилиона отстрани. Входът в джамията е безплатен както за индийски, така и за чуждестранни туристи. Всичко, което се изисква, е вяра и отдаденост, за да се насладите на спокойните вибрации на джамията.
Емблематични Базари На Агра
Разглеждането на базарите на Агра е едно от най-добрите неща за правене там. Изпълнен с богато наследство, Агра съхранява някои от най-старите и уникални занаяти на Индия, които се продават на базарите на града. Един от най-големите пазари за бродерии, текстил и обувки, има много за пазаруване на пазарите в Агра. Някои от известните базари в Агра са Bazar Sadar, Subhash Bazaar, Kinari Bazaar, Hing Ki Mandi и Munro Road, където можете да закупите бижута, дрънкулки и сувенири от широката гама. Емблематичните базари на Агра са пълни с копринени продукти, кожени изделия, мраморни декорации, миниатюри на Тадж Махал, бижута, обувки, платове и т.н. Не забравяйте да носите изгодната си шапка, за да получите всичко на разумна цена. Не всеки магазин в Агра разполага с кредитни карти, така че се уверете, че имате достатъчно пари, ако сте на пазаруване.
Калакрити Танцово Драматично Шоу
По време на пътуването си до Агра не забравяйте да резервирате билет за танцовата драма Калакрити, която показва емблематичното шоу на Мохабат, The Taj. Връщайки ви назад във времето, шоуто хипнотизира публиката с блестящото културно представление на известни артисти. Театралното танцово драматично шоу дава поглед върху величието на Mughals през 16-ти век. Основните атракции на това 80-минутно шоу са по-големи декори и репликата на Тадж Махал, направена с мрамор Makrana, която е поставена в центъра. Можете да гледате грандиозното шоу всяка вечер в културния и конгресен център Калакрити.
Залез на Река Ямуна
Нищо не е по-завладяващо от невероятната гледка на залеза и когато може да се види в разходка с лодка, вълнението се удвоява. Ако това е нарисувало ярки картини в ума ви, тогава трябва да се разходите с лодка по залез слънце по девствените води на река Ямуна в Агра, която гледа към Тадж. Обляно в нюансите на залязващото слънце, мястото изглежда ефирно и е една от най-фотогеничните гледки на жизнената култура на Индия. Ако искате да прекарате време далеч от какофонията на града, тази дейност ще ви даде това време за мен по прекрасен начин. Не пропускайте тези задължителни неща в Агра, които ще ви дадат най-добрите снимки и спомени, които да се насладите.
Насладете се на местната кухня
Храната е най-важната част от страхотното пътуване и Агра няма да ви разочарова. Гъмжащи от заведения за храна на всеки ъгъл, няма недостиг на изискани сортове деликатеси, които се сервират с обич. Petha е най-популярната сладка и чубрица в Агра, която е толкова известна, колкото The Тадж Махал. Имайки влиянието на Mughals, има някои възхитителни Mughal рецепти, които трябва да опитате. Dal молец, Bedai, Jalebi, Paranthas, Badam milk, Kachoris, Samosas; има много неща, които могат да заситят апетита ви. Докато разглеждате града, не пропускайте местата за хранене, които са част от кулинарната култура на Агра от векове.

Spread the love
Scroll to Top