ЧЕТВЪРТАТА ЛУННА НАЦИЯ

Снимка: The New York Times

Източник: Медиапул

Индийският спускаем апарат Vikram с лунохода Pragyan успешно кацна на лунната повърхност. Историческото събитие бе излъчвано на живо и гледано от около 6.5 милиона зрители.
Бхарат стана четвъртата страна след СССР, САЩ и Китай, която приземи своя апарат на повърхността на Луната.
Vikram беше доставен на Луната от автоматичната междупланетна станция „Чандраян-3“. Почти едновременно с нея до спътника на Земята пристигна руската станция „Луна-25“. Опитът ѝ да кацне на Луната беше неуспешен.
Бхарат стана първата страна, която успешно приземи космически апарат на южния полюс на Луната. Всички предишни мисии до Луната са кацали близо до екватора ѝ, но изследването на южния полюс е ключово за търсенето на вода.
Успешната мисия на Бхарат е решаваща за репутацията ѝ като космическа сила. Правителството в Ню Делхи се стреми да стимулира инвестициите в частни космически мисии и свързаните с тях сателитни бизнеси.
Хората в цялата страна бяха прилепени пред телевизионните екрани, докато космическият кораб се приближаваше към повърхността на Луната.
„Космическият кораб „Чандраян-3″ кацна на южния полюс на Луната“, съобщи Индийската организация за космически изследвания (ISRO). Името означава „лунно превозно средство“ на хинди и санскрит.
Очаква се апаратът да остане функционален в продължение на две седмици, провеждайки серия от експерименти, включително спектрометърен анализ на минералния състав на лунната повърхност.
„Кацането на южния полюс на Луната ще позволи на Бхарат да изследва дали има воден лед на Луната. И това е много важно за кумулативните данни и науката за геологията на Луната“, каза Карла Филотико, партньор и управляващ директор в консултантската компания SpaceTec Partners.
Няколко часа преди планираното кацане настроението беше оптимистично в командния център на космическия кораб в покрайнините на Бенгалуру. Очакването сред хората преди кацането беше трескаво, много индийски сайтове и новинарски канали пуснаха банери с обратно броене до кацането.
Молитви бяха отслужени на места за поклонение в цялата страна, а ученици развяваха индийския трикольор, докато чакаха прожекции на живо на кацането.
Деца се събраха на брега на река Ганг, която е смятана за свещена от индусите, за да се молят за безопасно кацане, а джамиите на няколко места отслужиха молитви. В сикхски храм, известен като гурдувара, в столицата Ню Делхи, министърът на петрола Хардип Синг Пури също отправи молитви за Чандраян.
„Бхарат постига не само икономически, но и научен и технологичен прогрес“, каза Пури пред репортери.
Премиерът Нарендра Моди наблюдава кацането от Южна Африка, където присъства на срещата на върха на БРИКС. Неравният терен прави кацането на южния полюс трудно, а първото кацане е историческо. Ледът в региона може да достави гориво, кислород и питейна вода за бъдещи мисии.

Spread the love
Scroll to Top