ПОЛИТИКАТА WOLF WARRIOR

Автор: Родион Еббигхаузен

Източник: Дойче Веле

Декодиране на Китай: дипломацията „Воин вълк“ отразява грешките на САЩ

Все по-настъпателната външна политика на Китай дава обратен ефект и вреди на имиджа и интересите на Пекин в чужбина, според експерти.
„Филипините трябва да признаят рисковете да играят ролята, която САЩ са им възложили“, гласи заглавието на редакционна статия, публикувана от държавния англоезичен вестник China Daily в началото на декември.
Статията идва в момент на засилено напрежение между Пекин и Манила заради териториалния им спор в Южнокитайско море, включващ различни острови и рифове във водния път.
През последните няколко месеца и двете страни имаха няколко конфронтации в региона, най-вече около спорната плитчина Скарбъроу.
В началото на ноември Манила обяви оттеглянето си от китайската инициатива „Един пояс, един път“, мащабен проект, стартиран през 2013 г. от президента Си Дзинпин за засилване на икономическото и политическото влияние на Пекин чрез изграждане на пътища, железопътни линии, пристанища и друга инфраструктура по целия свят.
САЩ „искат да използват проксита в региона“
В редакционната статия, публикувана от China Daily – издание, контролирано от централния пропаганден отдел на Китайската комунистическа партия – вестникът описва Филипините като нямащи собствени интереси и провеждащи политика от името на САЩ.
Вашингтон само се преструва, че се стреми към „ред, основан на правила“ в Азиатско-тихоокеанския регион, посочва вестникът. „САЩ са най-голямата заплаха за мира и стабилността в региона. Тя се стреми да използва пълномощници в региона за създаването на проблеми и за съжаление Филипините са задължени“, се казва в статията.
През септември китайският външен министър Ван И отново предупреди Асоциацията на нациите от Югоизточна Азия (АСЕАН) – организация, основана през 1967 г., за да подобри сътрудничеството между 10 нации от Югоизточна Азия, включително Филипините – да не се превръщат в „пешки“ в геополитическа игра на шах, според доклад в South China Morning Post.
Подобни предупреждения обаче не са нищо ново.
Уанг направи подобни изявления през март 2022 г. на пресконференция, проведена в рамките на годишната сесия на Общокитайското събрание на народните представители. Той подчерта, че Китай и АСЕАН трябва да пазят стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион, като добави, че и двете страни искат мир, стабилност и просперитет за региона.
„Азиатско-тихоокеанският регион е регион за сътрудничество и развитие, а не шахматна дъска за игри между големи сили“, каза тогава Уанг.
Повтаря ли Китай грешките на САЩ?
Статията в China Daily не е изолиран случай.
Пекин иска да изтласка САЩ от Индо-Тихия океан и да разшири собственото си влияние в региона.
Изглежда, че китайските дипломати и по-специално държавната преса възприемат все по-агресивен тон. Но този вид поза не е в съответствие с целите на външната политика, каза Колин Кох, старши сътрудник в Института за отбранителни и стратегически изследвания към Училището за международни изследвания С. Раджаратнам в Сингапур. „Китай има склонност да се опитва да се разграничи от, да речем, западни велики сили като САЩ, като внушава факта, че вместо да се стремим към хегемония, ние се стремим към общо развитие“, каза Кох за DW, подчертавайки, че Китай иска да бъде смятан за „ благосклонна велика сила.“
Все пак той отбеляза, че Китай се държи като всяка друга велика сила.
Това не означава, че Пекин не взема под внимание интересите на по-малките държави, но те ще го направят, ако тези интереси съвпаднат с техните собствени интереси, обясни експертът. Той добави, че ако тези интереси не са съобразени с китайските или се разглеждат като вредни за Пекин, това кара Китай да действа по начина, по който действа в момента с Филипините.
Манила предупреждава Пекин за спора около Южнокитайско море
Китай промени стила си на външна политика през последното десетилетие.
При управлението на Си Пекин изглежда изостави често цитираната сентенция на бившия китайски лидер Дън Сяопин „Скрийте силата си, изчакайте времето си“.
Ролята на Китай като втората по големина икономика в света и неговата почти незаменима позиция в глобалните вериги за доставки позволиха на Си да следва по-настоятелна външна политика.
Пекин също беше принуден да определи нови външнополитически приоритети в резултат на конфронтационната търговска политика на правителството на САЩ, особено при бившия американски президент Доналд Тръмп, каза Кох. „Поради влошаването на връзките със САЩ, Китай започна по някакъв начин да гледа на въпросите на външната политика и да ги очертава до голяма степен от гледна точка на връзките си със САЩ“, каза той.
Същото може да се каже и за САЩ, които често разглеждат присъствието си в Югоизточна Азия в контекста на конкуренцията с Китай, подчерта той.
Китай повтаря същите грешки на САЩ?
Китай повтаря същите грешки, които САЩ направиха в Югоизточна Азия през 20 век, пише Чарлз Дънст, изследовател в Центъра за стратегически и международни изследвания в списание Foreign Policy през 2020 г.
В статията той припомня романа от 1958 г. „Грозният американец“ на Юджийн Бърдик и Уилям Ледерер, който описва провалите на американската дипломация в Югоизточна Азия поради това, което той нарича вродената арогантност на американските дипломати и неуспеха им да разберат местната култура . „Китай действа по същия начин там днес“, подчерта Дънст.
Политологът Ко каза, че на САЩ са били необходими много години, за да разберат регионалната и местната чувствителност в Югоизточна Азия.
Сега Вашингтон е в състояние да се справи с различните позиции на държавите от АСЕАН и не винаги иска да им налага волята си, отбеляза той, като посочи, че в една демократична система има място за различни мнения и обективни дискусии.
Управление на напрежението в Южнокитайско море
Но Китай действа по различен начин, каза Ко. В автократичната система на Китай става въпрос за изпълнение на волята на ръководството на комунистическата партия, дори когато става дума за отношения с други суверенни държави.
Китайската „дипломация на воина-вълк“
Новият външнополитически стил на Пекин има име: „Дипломация на воина-вълка“, кръстен на екшън филма и касовия хит от 2015 г. „Wolf Warrior“ на режисьора и актьор У Дзин.
Дипломатите воини вълци са националистически представители на китайското правителство, които агресивно защитават външната политика на Пекин.
На няколко пъти те наричаха други държави „васали“, „марионетки“ или „марионетки на САЩ“.
Кох смята този тип дипломация за контрапродуктивен. „Това не служи за друга цел, освен просто да отчужди приятелите ви. Създава лошо възприятие или образ на Китай“, каза той.
Според Ко някои в Китайската комунистическа партия вече са осъзнали риска, който носи тази позиция. Това обаче засега не е довело до промяна на курса, като се има предвид как развитието през последните години се отрази не само на държавния апарат и медиите, но и на населението като цяло.
„По-младите китайци в днешно време няма да толерират правителство, което смекчава външната политика, просто защото са родени в епоха, в която гледат на Китай и познават Китай като силна страна, а не като слаба страна“, той каза.
Следователно редакционната статия на China Daily отговаря на картината, тъй като казва на младите читатели в Китай точно това, което искат да чуят.

Spread the love
Scroll to Top