НАЙ – СКЪПАТА РИБА В СВЕТА

Снимка: www.getyourguide.com

В центъра на Токио, между река Сумида и луксозния търговски район Гинза, е сгушен най-големият пазар на едро за плодове, зеленчуци, цветя, месо и най-вече риба и морски дарове. През най-големия пазар на едро за риба и морски продукти минават около 2000 тона морски дарове, както и храни на едро от всякакъв вид.
Създаването на ранния рибен пазар
Ранният рибен пазар в Токио се нарича Уогаши. Създаден е през ХVІ век като място, на което се продава риба, която не е купена от замъка Едо – кралската резиденция на шогуна. По онова време Токио е известен с предишното си име – Едо.
Цукиджи – най-популярната туристическа дестинация
Откритият през 1935 г. рибен пазар, оттогава насам става една от най-популярните туристически дестинации в града. Най-известната част от пазара са търговете за риба тон, където за една единствена риба могат да бъдат похарчени няколко хиляди долара.
Търговете и как се провеждат
Търговете се провеждат на “вътрешен пазар“, където само лицензирани търговци на едро имат право да работят. Посетителите се редят на опашка от 3 ч. сутринта, за да бъдат сред щастливците, които имат право да наблюдават търга.
Какво предлага рибният пазар Цукиджи?

На Цукиджи се предлагат повече от 400 различни вида морски деликатеси – от евтини морски дарове до най-скъпия хайвер, от малки сардини до 300-килограмови риби тон. За големи риби като риба тон процесът е сложен. Замразените тон и риба меч често се режат с големи лентови триони, а прясната риба тон се разфасова с изключително дълги ножове, някои от които с метър дължина.
Пазарът бе преместен на изкуствено създаден остров в Токийския залив и беше открит през октомври 2018 година, а на мястото му е изграден паркинг, като част от подготовката на Токио за Олимпиадата през 2020 година.
Новият токийски пазар
Рибният пазар „Цукиджи“ – риба за милиони
80-годишният „Цукиджи“ привлича десетки туристи всяка година със сергиите си, пълни с екзотични видове риба и прясно суши. Мястото е известно с десетките си ресторанти, предлагащи прясно уловена риба. През 2013 г. 489-килограмов червен тон е продаден за умопомрачителната сума от 1,76 млн. долара.

Spread the love
Scroll to Top