НАЙ-ВИСОКАТА СТАТУЯ В СВЕТА СЕ НАМИРА В ИНДИЯ

Източник: National Geographic

Снимка: ddinews.gov.in

В Индия официално беше открита най-високата статуя в света с фойерверки и фолклорни танци, но и при сериозни мерки за сигурност, тъй като местни групи недоволстват от гигантските разходи за скулптурата на герой за независимост, висока 182 метра.
Премиерът Нарендра Моди официално откри статуята на Сардар Пател, описвайки завършването на проекта като „ден, който ще бъде запомнен в историята на Индия“.
Над статуята прелетяха самолети на военновъздушни сили и облаци от розови листенца бяха изхвърлени от хеликоптери на главата на Пател. Моди приветства „стратегическото мислене“ на Сардар Пател за обединяването на страната след независимостта през 1947 г. и описа Статуята на единството като „символ на нашите инженерни и технически умения“.
За охрана на събитието бяха разположени близо 5000 полицаи. Статуята се намира в отдалечен район на щата Гуджарат. Властите не оставиха шанс на общности да организират протести заради решението за статуята да бъдат похарчени 29,9 млрд. рупии (около 400 млн. долара), повечето от които са публични средства.
В работата по монумента участваха 3500 работници, сред които и няколкостотин китайци. Дронове и хеликоптери охраняваха от въздуха обекта, след като старейшините на 22 села подписаха писмо, в което призоваха Моди да не присъства на церемонията.
Сардар Пател е бил вицепремиер в първото индийско правителство след независимостта. Той станал известен като „железният човек“ заради това, че успял да убеди враждуващи щати – понякога и чрез заплахата за употреба на сила – да се присъединят към новата обединена държава.
Името му в голяма степен е засенчено от династията Неру-Ганди, която доминираше индийската политика от 1946 г. Но вдъхновените от Моди националисти търсеха възстановяване на присъствието му в обществения живот.
Статуята на Пател е повече от два пъти по-висока от нюйоркската Статуя на свободата и също така кара да изглежда малка високия 128 м. Буда от храма на пролетта в Китай, която се нарежда на второ място по височина в света. З
За статуята на Пател са използвани близо 100 000 тона бетон и стомана. Индийските власти се надяват, че статуята ще привлече 15 000 посетители на ден. Индия също така работи върху гигантска статуя на воина от XVII век крал Чхатрапати Шиваджи, яздещ кон и размахващ меч, който доминира сред 2021 г. пейзажа в Мумбай. Монументът трябва да се извиси на 212 метра.

Spread the love
Scroll to Top