КОЙ СКЪСА BАlTICCONECTOR

Източник: Financialtribune

Снимка: CNBC

Повредата на газопровода във Финския залив на 7 октомври е умишлено причинена от котва на китайския кораб Newnew Polar Bear. Обвинението отправи с изявление финландския министър по европейските въпроси Андерс Адлеркройц, предава в блога си българският журналист Апостол Апостолов.
„При всичко това е направено умишлено със знанието на китайското правителство“, твърди Адлеркройц, цитиран от rtlnieuws.nl.
Аварията на Balticconnector прекъсна газоснабдяването между Финландия и Естония минимум за половин година. Първоначално се смяташе, че става дума за експлозия. Официалните власти го определяха като „външна намеса“, но не и за атентат, който напомняше за взрива на „Северен поток“ 1 и 2.
Впоследствие разследващите откриха, че по времето на инцидента е минавал китайски кораб, който най-вероятно е повредил газовата връзка, тъй като близо до пробойната е открита котва.
Последните доказателства се определят от финските власти като „силно подозрителни“ и дават основание на финландския министър да заяви в интервю пред „Политико“, че инцидентът е умишлен със знанието на китайското правителство. „Не съм капитан, но едва ли няма да знам, че влача котва по дъното в продължение километри“.
Подозренията се подкрепят и от естонския министър на отбраната Певкур, който преди месец се изказа в същата посока, че капитанът на кораба „е разбрал, че нещо не е наред“.
Естония и Финландия попитали Китай дали могат да инспектират кораба,който набързо бил прибран и пътувал към китайско пристанище. Това действие също подхранвало подозренията на европейските страни, че Пекин е наясно с нещата. Нещо повече – ако е станал такъв инцидент дали капитанът спокойно ще се прибере в страната си“, пита риторично финландския министър.

Spread the love
Scroll to Top