КОИ СА НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ЯПОНСКИ ЯСТИЯ

Източник: GoodFood
Автор:Весела Енчева

Япония има богата кулинарна традиция и нейната кухня е известна със своя баланс на вкусове, акцент върху пресни съставки и красиво сервиране. Ето пет от най-популярните японски ястия, които определено трябва да опитате.
Суши
Сушито несъмнено е едно от най-емблематичните японски ястия и е придобило популярност в световен мащаб. То се приготвя от ориз, подправен с оцет и различни други съставки, като сурова риба, морски дарове, зеленчуци и яйца. Често се сервира със соев сос, уасаби и маринован джинджифил.
Има много различни видове суши, включително нигири (ръчно оформено суши), маки (навито суши) и темаки (ръчно навито суши). Сушито може да се консумира като бърза закуска или като пълноценно хранене в суши ресторант.
Рамен
Рамен е обилна, богата супа с нудли, която е популярна в цяла Япония. Обикновено се състои от пшенични нудли в пикантен бульон, гарнирани с различни съставки като нарязано свинско месо, бамбукови филизи, гъби и водорасли.
Бульонът може да се приготви с различни съставки, включително свински или пилешки кости и морски дарове. Всеки регион на Япония има свой собствена рецепта за рамен, а ястието е изгигнато едва ли не в култ сред кулинарите по целия свят.
Темпура
Темпура е популярно японско ястие, състоящо се от дълбоко пържени панирани морски дарове и зеленчуци. Панировката се приготвя от брашно, яйце и студена вода, което създава леко и хрупкаво покритие.
Обичайни съставки за темпура са скариди, калмари, риба, гъби и сладки картофи. Темпурата често се сервира със специален сос за потапяне, направен от соев сос, мирин и даши (японски бульон, направен от риба и водорасли).
Окономияки
Окономияки е пикантна палачинка, която е популярна в Япония. Тестото се прави с брашно, яйце и настърган сладък картоф, което създава пухкава и дъвчаща текстура. Върху палачинката обикновено се наслагват настъргано зеле, морски дарове, месо и други съставки. Често се гарнира с различни сосове, като сос Уорчестър, майонеза и други.
Якитори
Якитори е популярно японско ястие, състоящо се от печено пилешко месо на шиш. Месото обикновено се маринова в смес от соев сос, мирин и саке, преди да бъде изпечено на дървени въглища.
Якитори може да се консумира като лека закуска или като пълноценно хранене и често се сервира с различни сосове за потапяне, като таре (сладък и пикантен сос) и шичими (пикантна подправка).
Донбури
Донбури е вид ястие, отново приготвено с ориз. Обикновено се състои от купа задушен ориз, покрит с различни съставки, като месо, морски дарове, зеленчуци и яйца. Някои популярни разновидности на донбури включват гюдон (с говеждо месо), кацудон (със свински котлети) и оякодон (с пиле и яйца). Донбури е засищащо и вкусно ястие, често предпочитано за обяд от японците.

Spread the love
Scroll to Top