КОИ СА НАЙ-ПОПУЛЯРНИТЕ ИНДИЙСКИ ПОДПРАВКИ?

Източник: GoodFood
Автор: Весела Енчева

Готвенето с подправки е не само чудесен начин да добавите вкус и дълбочина към храната си, но също така може да осигури много ползи за здравето. Подправки като куркума, джинджифил, чесън и канела са известни със своите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да помогнат за засилване на имунната система и борбата с болестите.
Използването на подправки също дава възможност за повече креативност в кухнята и може да направи ястията по-вкусни и по-ароматни без допълнителни калории. Индия е известна със своите подправки. Кои от тях са най-обичаните и най-популярните по света и си заслужава да присъстват и във вашата кухня?
Кориандър
Кориандърът е една от най-популярните индийски подправки, широко използвана в почти всички регионални кухни. Пресен кориандър може да се намери в повечето супермаркети и всички азиатски хранителни магазини. Семената от кориандър се предлагат цели и смлени.
Кимион
Много популярна подправка, която има земен, топъл вкус и силен аромат. В смления си вариант се използвана в повечето миксове от подправки. Използва се и за овкусяване на традиционни ястия като раита, масала ласи и джаджиера.
Горчица
Горчицата е една от типичните южноиндийски подправки, използвани в ястия като лимонов ориз, кокосов ориз, самбар, дал, расам, чътни и упма, които са непълни без горчица. Няма съмнение, че горчицата е любима и в много други страни по света.
Черен пипер
Черният пипер това са сухите плодове на тропически храст, растящ в Южна Индия. Черният пипер е една от най-търгуваните подправки в света и се смята за „цар на подправките“. Добавя фина топлина към ястието. Предлага се цял, натрошен и смлян. Черният пипер не само придава топлина на ястието, но и влива интензивен вкус и аромат. Той е основна подправка, използвана в пикантни индийски храни и смеси от подправки от регионални кухни като chettinad masala и madras paste.
Кардамон
Дребният зелен кардамон е универсална подправка, която се използва широко за овкусяване на храни и напитки. Тези шушулки са силно ароматни и имат силен, отчетлив вкус с нотки на ментолов аромат. Тази подправка се счита за третата най-скъпа подправка в света.
Черният кардамон има изключително уникален вкусов профил, опушен ментов аромат, почти подобен на камфор. За разлика от зеления кардамон, черният кардамон обикновено не се използва в сладки ястия, тъй като сложният опушен аромат не допълва десертите. Неговите шушулки се използват за овкусяване на биряни и в смеси от подправки като гарам масала и тандури масала.
Зеленият кардамон се предлага като цели шушулки или смлян, но черният кардамон се предлага като цели шушулки.
Касия Барк
Ароматна кора от семейството на канелата, която е известна още като „канелена кора“. Представлява по-дебело, по-тъмно, малко по-грубо дърво и има по-груба текстура от истинската канела и е по-евтино от истинската канела.
Карамфил
Изпозлват се неотворените цветни пъпки на карамфилово дърво. Те имат завладяващ вкус на мента. Използват се за овкусяване на ястия с ориз и къри, както и в повечето смеси от подправки.
Куркума
Традиционна лечебна подправка, често наричана „златна подправка“ поради отличителния си яркожълт цвят, прясната куркума има поразителен външен вид. Използва се в повечето смеси от къри, ориз и подправки. Популярно е със своето антиоксидантно съдържание, антисептични, противовъзпалителни и лечебни свойства. Ползите от куркумата са многобройни и се смята, че е най-мощната подправка за борба с много болести.

Spread the love
Scroll to Top