КИТАЙ ОТПРАВИ ОСТРИ КРИТИКИ СРЕЩУ ЯПОНИЯ

Снимка: Newsweek

Източник: 24 часа

Япония започна да изхвърля пречистена охлаждаща вода от руините на атомната електроцентрала „Фукушима“ в Тихия океан. Въпреки съпротивата на местните рибари, природозащитници и китайското правителство, Tepco изпрати първата партида пречистена вода в Тихия океан през специален тунел с дължина 1 км.
През 2011 г. атомната електроцентрала „Фукушима дайичи“ претърпя стопяване на ядрото в резултат на земетресение и цунами. Оттогава реакторите, макар и спрени, трябва да се охлаждат с вода, съхранявана в резервоари. Според „Тепко“ пространството в тях е на изчерпване.
Очаква се изхвърлянето на 1,3 милиона тона вода да отнеме 30 години, припомня Йонхап.
Миналия месец Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) даде окончателно одобрение за изхвърлянето. Според експертите планът на Япония отговаря на международните стандарти.
До края на март ще бъдат изхвърлени 31 200 тона пречистена вода.
Японското правителство и компанията твърдят, че водата трябва да бъде освободена, за да се освободи място за извеждането на централата от експлоатация и да се предотвратят случайни течове. Те твърдят, че пречистването и разреждането ще направят отпадъчните води по-безопасни от международните стандарти, а въздействието им върху околната среда ще бъде пренебрежимо малко. Но някои учени предупреждават, че трябва да се обърне внимание на дългосрочното въздействие на ниските дози радиоактивност, които остават във водата.
Китай отправи остри критики към Япония след началото на спорното изпускане на радиоактивна вода от повредената японска атомна електроцентрала „Фукушима-1“ в Тихия океан, а Сеул призова Токио за прозрачност.
Пекин осъди решението, определяйки го като „егоистично и безотговорно“ само няколко минути след като японските власти започнаха да изпомпват водата в океана. Очаква се това изхвърляне на вода да продължи около 17 дни и да включва около 7800 куб.м. вода от централата, съдържаща тритий – радиоактивно вещество, което е опасно само в силно концентрирани дози.
„Китай категорично се противопоставя и твърдо осъжда (това решение). Той изразява официален протест пред Япония, като изисква от нея да сложи край на това неразумно действие“, заяви говорител на китайското външно министерство, цитиран от Франс прес. „Океанът е обща собственост на човечеството“, подчерта Пекин, като добави, че изпускането на замърсена вода от АЕЦ „Фукушима“ „е изключително егоистично и безотговорно действие, което пренебрегва международния обществен интерес“.
„Японското правителство не е доказало легитимността“ на тези изхвърляния, „нито че те са безвредни за морската среда и човешкото здраве“, добави китайското външно министерство. „Това, което Япония прави, е да прехвърли рисковете (свързани с тези води) на целия свят и да удължи страданията (свързани с бедствието) за бъдещите поколения“.
Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), която наблюдава операцията по изпускането на водите, даде през юли разрешение за провеждането му, след като прецени, че проектът е в съответствие с международните стандарти за безопасност и че ще окаже „незначително радиологично въздействие върху населението и околната среда“.
Южнокорейският премиер Хан Док-су заяви, че Япония трябва „прозрачно да публикува“ данни за последиците от изхвърлянето на вода от АЕЦ „Фукушима“ през следващите 30 години.
Призовавам японското правителство да публикува информация за изхвърлянията по прозрачен и отговорен начин през следващите тридесет години“, заяви Хан, като същевременно осъди „фалшивата информация“ и демагогията относно решението на Токио, което Сеул подкрепи публично.
Южнокорейската полиция арестува днес най-малко 14 души, опитали да влязат в сградата на японското посолство в Сеул, по време на протест срещу изпускането на вода от „Фукушима“, съобщиха организатор и очевидец, цитирани от Ройтерс. По данни на Йонхап задържаните са 16.
Изпускането на обработена радиоактивна вода от авариралата атомна електроцентрала „Фукушима“ в морето може да засили опасенията относно начина, по който японските морски продукти се възприемат в чужбина. Според експертите по управление на бедствия са необходими още действия, за да се спечели напълно доверието на потребителите в продуктите от районите около АЕЦ „Фукушима-1“, отбелязва японската агенция Киодо.

Spread the love
Scroll to Top