ИНДИЯ ОБМИСЛЯ КАК ДА ПРИВЛЕЧЕ TESLA

Източник: Капитал

Tesla е поискала намаляването на митата като предварително условие за изграждането на завод в страната
Индия обмисля искане от страна на Tesla за намаляване на митата за внос на електрически автомобили като условие за изграждане на завод в страната, съобщава Financial Times, позовавайки се на правителствени служители. Според двама източници, запознати с въпроса, Tesla е поискала първоначална митническа отстъпка, която ще ѝ позволи да компенсира високите индийски мита от 70% за автомобили на стойност под 40 хил. долара и 100% за превозни средства на стойност над 40 хил. долара.
„Тяхното мнение винаги е било, че се нуждаят от някои митнически отстъпки поне в междинния период“, заявя пред изданието един от служителите.
Според източниците на изданието обмисляната намалена ставка ще бъде 15% за електрически превозни средства от всички ценови диапазони, но те добавят, че въпросната политика все още не е съгласувана с индийското правителство.
Високите мита на Индия за моторни превозни средства, предназначени за стимулиране на местното производство, са дългосрочен проблем за чуждестранните производители на автомобили. Великобритания настоява за тяхното намаляване като част от преговорите на двете страни за споразумение за свободна търговия.
Разширяване в Индия
Ръководителите на Tesla са се срещали с индийски представители поне три пъти през изминалата година. През юни индийският премиер Нарендра Моди се срещна с Мъск в Ню Йорк по време на държавно посещение в САЩ, като го е призовал да разгледа Индия като производствена база.
В разговорите си с индийското правителство Tesla е заявила, че може да създаде автомобил за по-малко от 30 хил. долара, временно наречен Model 2, който компанията да продава в Индия и евентуално да изнася за останалата част от региона, използвайки страната като производствен център.
Пиюш Гоял, индийският министър на търговията, пътува до Сан Франциско, за да участва в срещите на Индо-тихоокеанската икономическа рамка и на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Spread the love
Scroll to Top