ЗЕЛЕНИ ЛИ СА КИТАЙСКИТЕ ЕЛЕКТРОМОБИЛИ

Източник: Дойче Веле

Автор: Ник Мартин

Китай е изправен пред по-голям контрол от страна на Запада заради агресивните си експортни практики – свръхкапацитет и огромни субсидии. САЩ и ЕС работят, за да гарантират, че техните сектори за чиста енергия няма да бъдат заличени от нелоялна конкуренция.
Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън предупреди Китай миналия уикенд срещу свръхпроизводството на продукти с чиста енергия като слънчеви панели, вятърни турбини и електрически превозни средства (EV) в надпреварата за забавяне на изменението на климата.
По време на пътуване до Китай Йелън заяви, че нелоялните търговски практики на страната – дъмпинг на изкуствено евтини продукти на световните пазари – са заплаха за американския бизнес и работни места. Вашингтон обмисля налагането на по-високи мита и затварянето на търговските вратички, ако Пекин запази съществуващата си политика.
Китайските фирми често могат да подбият западните си колеги по много причини, включително по-евтина работна ръка и икономии от мащаба. Но те също така се възползват от много щедри държавни стимули, които помагат да се направят чуждестранните съперници неконкурентоспособни.
Китайските субсидии се извисяват над западните
„Китайските субсидии са широко разпространени“, казва за ДВ Ролф Лангхамер, бивш вицепрезидент на Института за световна икономика в Кил (IfW-Kiel). „Те обхващат почти всички индустрии и са далеч по-големи от всякакви субсидии от ЕС или САЩ.“
Индустриалните субсидии на Пекин са средно три до четири пъти по-високи, отколкото в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие – понякога до девет пъти повече. Доклад, публикуван тази седмица от IfW-Kiel, изчислява, че индустриалните субсидии възлизат на 221 милиарда евро (237 милиарда долара) или 1,73% от брутния вътрешен продукт на Китай през 2019 година. Друго проучване поставя годишните субсидии обикновено на около 5% от БВП.
Докладът на IfW-Kiel разкри как китайските субсидии за местните фирми за зелени технологии са се увеличили значително през 2022 г. Най-големият производител на електромобили в света, BYD, получи 2,1 милиарда евро, в сравнение с 220 милиона евро само две години по-рано. Подкрепата за производителя на вятърни турбини Mingyang нарасна от 20 милиона евро на 52 милиона евро.
В допълнение към огромните субсидии, отбелязват авторите на доклада, китайските производители също се възползват от преференциален достъп до критични суровини, принудителни технологични трансфери и по-малко вътрешна бюрокрация от чуждестранните си конкуренти.
Китай увеличава износа на електромобили, тъй като глобалното търсене намалява
„Нервността на САЩ и Европа идва в момент, когато търсенето на електрически превозни средства [на Запад] се е поколебало малко“, казва за ДВ Брад У. Сетсър, експерт по глобална търговия в Съвета за външни отношения. „Сега изглежда, че Китай ще бъде още по-голям износител на електрически превозни средства занапред.“
Миналата година Китай продаде повече от 100 000 автомобила в чужбина, повечето от които бяха електромобили или плъг-ин хибриди. Износът на електромобили в страната е нараснал със 70% през 2023 г. и е оценен на 34,1 млрд. Европа е най-големият получател на китайски електромобили, близо 40% от износа на електрически автомобили.
През октомври Европейският съюз започна разследване дали трябва да наложи по-високи мита върху произведените в Китай електромобили, за да „компенсира държавните субсидии и да изравни условията за игра“. В момента Брюксел налага 10% мито върху произведените в Китай превозни средства и според съобщения в медиите още през юли може да бъде въведена тарифа със задна дата от 25%. Анализатори от индустрията заявиха, че този ход ще направи средните китайски седани и SUV по-скъпи от европейските им еквиваленти.
Вашингтон вече налага 27% мито върху китайските електромобили и също така се готви да ги повиши допълнително, за да укрепи автомобилната си индустрия.
Въпреки опасенията относно тарифите и бъдещия достъп до западните пазари, китайските производители обещаха да увеличат производството. Най-големият производител на батерии в света, CATL, заяви, че ще продължи напред с агресивните си планове за разширяване. BYD заяви пред инвеститорите наскоро, че се е насочила към 20% увеличение на продажбите през 2024 г.
Как BYD уби Tesla и може ли да остане на върха?
Лангхамер отбеляза, че Западът също се възползва от китайските субсидии, тъй като потребителите могат да купуват автомобили на по-ниска цена, докато компаниите имат достъп до по-евтини китайски части. Въпреки заплахата от по-евтините китайски електромобили, каза той, някои автомобилни производители са скептични по отношение на разследването на ЕС за субсидиите на Пекин, тъй като фирми като германската Volkswagen и американския лидер на EV Tesla също ги получават.
„Те (европейските производители на автомобили) казват, че могат да се конкурират с Китай. Германските производители на автомобили имат една четвърт от преките си чуждестранни инвестиции в Китай и също се възползват от китайските субсидии и се страхуват от ответни мерки“, каза Лангхамер, имайки предвид възможните мерки, които Пекин може да наложи в случай на по-високи тарифи на ЕС.
Вашингтон е загрижен, че китайските фирми ще използват вратички в търговските сделки на САЩ с Мексико и Канада, за да заобиколят по-високите вносни мита, като произвеждат електромобили с китайска марка в двете съседни страни. Внесено е ново законодателство, което да се противопостави на това.
Слънчевата криза предупреждение за EV сектора
Европейският сектор на зелената енергия вече понесе удар от евтиния китайски внос на слънчеви панели, който унищожи няколко местни играчи и предизвика антисубсидийно разследване на ЕС. Въпреки че страните от ЕС са инсталирали рекордни нива на слънчеви мощности миналата година – с 40% повече в сравнение с 2022 г. – по-голямата част от панелите и частите идват от Китай, сочат данни на Международната агенция по енергетика.
„Определено има случай, че Китай изхвърля излишните си слънчеви панели на световния пазар“, каза Сетсер. „Китайските фабрики произвеждат между два и три пъти повече слънчеви панели, отколкото светът използва в момента“, което според него води до „пожарни продажбени цени“.
Тази седмица Европейският съюз обяви отделно антисубсидийно разследване на китайската индустрия за вятърни турбини. Страната се стреми да доминира световните вериги за доставки и е партньор в няколко вятърни парка в Испания, Гърция, Франция, Румъния и България.
В по-нататъшно развитие китайският държавен производител на влакове CRRC беше принуден да се оттегли от търг в България през февруари, след като Брюксел обяви проверка на субсидиите, които получава от Пекин.
Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер описа китайския наръчник за доминиране в секторите на зелената енергия по време на реч в Принстънския университет по-рано тази седмица. Отбелязвайки как Китай първо привлича чуждестранни инвестиции чрез съвместни предприятия, тя каза, че страната „не винаги е над борда“ в начина, по който придобива зелено технологично ноу-хау. След това Китай затвори собствения си пазар за чуждестранни фирми, преди да изнася излишния капацитет в останалата част на света на ниски, субсидирани цени, каза тя.
Пекин обвини САЩ и ЕС, че използват протекционизма, за да се опитат да спрат икономическия напредък на страната. Китай е на път да изпревари САЩ като най-голямата икономика в света до 2040 г., а китайските лидери увеличиха инвестициите във високотехнологични индустрии, за да помогнат на страната да се придвижи нагоре по веригата на стойността.
Анализаторите обаче твърдят, че Китай не може да успее без силни и стабилни пазари за своите продукти, което трябва да даде на лидерите на САЩ и ЕС предимство в преговорите с Пекин.
„Трябва да сме готови да играем твърдо с Китай“, казва Лангхамер пред ДВ. „За електрическите автомобили и зелените технологии САЩ и ЕС са най-важните външни пазари, а китайците се нуждаят от достъп“.

Spread the love
Scroll to Top