ЗА ЯПОНСКОТО УИСКИ

Снимка: Vinalia.fr

Източник: e-вестник
Автор Иван Бакалов

У нас по традиция смятат, че японското уиски е само „Сънтори голд“ – масова марка, продавана в България още при соца, без особени вкусови качества. Но масовото уиски е едно, а малцовите уискита са друго.
На слепи дегустации (тоест, дегустаторът опитва нещо без да вижда какво е), организирани от списание „Уиски мегъзин“ в последните години, най-известните японски малцови уискита (по-специално Yoichi и Yamazaki) вече няколко пъти получават повече точки в оценките от аналогични прочути шотландски малцове.
До към 2000 година за японско уиски на Запад почти не се говори. Опитват го като екзотика, известен износ има само за Щатите. Но след това японските малцови уискита започват последователно да печелят златни медали на световни конкурси, също и няколко големи награди, изпреварвайки някои утвърдени марки от Шотландия. Постепенно започва износ на японско уиски за цял свят.

Допреди години твърдо се е смятало, че не може да има качествени уискита, имитиращи шотландските, произведени извън Шотландия. Днес обаче японските малцове са приети възторжено от ценителите.
За пръв път в Япония варят уиски към 1870 година
Но сериозно производство за продажби започва през 20-те години на миналия век. Първата японска дестилационна е Yamazaki (Ямазаки). Днес в Япония има няколко компании, които правят уиски, най-големи и най-известни от които са „Сънтори“ (Suntory) и „Ника“ (Nikka). И двете произвеждат и блендед, и малцово уиски. Според експертите японското уиски по характер е по-близо до шотландските уискита, отколкото до ирландско, американско или канадско уиски. И по традиция се изписва whisky като шотландско, а не whiskey като ирландското, американското или канадското.
Различни видове уиски, производство на компанията „Ника“.
Според експертите японското уиски се подрежда по вкусови характеристики някъде между шотланските спейсайд и хайланд уискита. Това са два различни уиски региона в Шотландия, които се различават по вкусови качества. Най-общо спейсад са по-пивки, по-карамелени, с повече сладост във вкуса. Хайланд са по-сухи, по-твърди, по-минерални и с повече торфен вкус и аромат. Японските уискита действително се подреждат някъде по средата на тази гама от вкусове, а същевременно много от тях се произвеждат на острови, с климат и условия подобни на шотландските острови с дестилационни за уиски.
Пионерът основател на японското производство на уиски се казва Масатака Такетсуро. Роден е 1894 в семейство на производители на саке. Фамилията му без прекъсване е била производител на саке още от 1733 година.
Такетсуро заминава за Шотландия през 1918 г.
За да изучава производството на уиски и кара курс по органична химия в университета в Глазгоу, същевременно обикаля околните дестилационни за уиски. Омъжил се за шотландка, дъщеря на лекар от Глазгоу, въпреки съпротивата и на двете им семейства, и започнал за постоянно работа в шотландска дестилационна – Хейзълбърн дистилъри. След 2 години се върнал в Япония с намерение да произведе уиски също като шотландското. Отначало бил нает като мениджър и технолог в дестилационната на Шиниджиро Тори – другият пионер на японското уиски. Той бил търговец на лекарства и медикаменти, но започнал да внася от Запад алкохолни напитки, постепенно започнал и производство на място, като така основал бъдещата компания „Сънтори“. Тори построил първата дестилационна за уиски в Япония – „Ямазаки“, в предградие на Киото, известно с хубавата си вода. Тори наел Такетсуро за мениджър и така се появило първото уиски, откровено подражание на шотландското. През 1934 г. Такетсуро напуснал дестилационната „Ямазаки“ и основал своя собствена компания за уиски, която по-късно е кръстена „Ника“ (Nikka), като построил дестилационна в Йоичи (Yoichi) на северния японски остров Хокайдо. Първото уиски с марката Nikka било продадено през 1940 г. През 1969 г. Такетсуро построява още една дестилационна – Miyagikyo distillery (Миягикио) – на северния остров Хоншу. Освен двете японски островни дестилационни, основаната от Такетсуро компания Nikka през 1989 г. купува и шотландската дестилационна Ben Nevis Distillery. Такетсуро умира през 1979 г. и не успява да доживее придобиването на шотландска дестилационна от японска уиски компания. Но старателните усилия на Такетсуро да постигне шотландското качество донасят успех и световен авторитет на японското уиски.
Три вида малцово уиски на компанията „Ника“ – „Йоичи сингъл молт“ 15 г., „Такетсуро пюър молт“ 12 г., „Миягикио сингъл молт“ 12 г.
Има една особеност при японските уискита, за разлика от Шотландия. В Шотландия различни компании купуват малцови и зърнени дестилати от различни дестилационни и ги смесват в блендед уискита, създават различни марки. В Япония няма такава практика. Японските майстори на уиски не могат да смесват малцове от различните дестилационни. Всеки използва свои собствени малцове и зърнени дестилати. Това ограничава възможностите за много различни по стил и вкусове уискита. Така се обяснява и по-слабият успех на японските блендед уискита извън Япония. Но японските малцове се прочуват и съперничат на шотландските сингъл малцове.
На повечето сингъл малц японски уискита авторът на годишника „Уиски байбъл“ Джим Мъри дава високи оценки. Уиски на годината по библията на Мъри – „Yamazaki Sherry Cask“, 18-годишно, между 90 и 95 точки, с малки изключения оценките падат до 86-88 точки, което пак ги нарежда в топ-уискита на света.
В годишника си за 2015 г. Джим Мъри е дал 97.5 точки на японското „Ямазаки“ Yamasaki Single Malt Sherry Cask 2013 и го е обявил за уиски на годината. Мъри го описва като „почти невероятно гениално“. Отлежавало е в испански бъчви от шери 18 години и е бутилирано през 2013 г. Цената му е била около 130 евро, а след като Мъри през декември го класира на първо място сред всички уискита в своя справочник за 2015 г., и всички световни медии пишат за него като за най-доброто в уиски в света, то е изкупено светкавично, и сега тук-там по аукциони и специални магазини се предлага на цена между 1500 и 3500 евро, и между 1800 и 4000 долара. За пръв път има такава истерия около уиски номер 1 за годината.
През 2012 г. 25-годишното сингъл малц уиски Yamazaki побеждава при сляпа дегустация 300 най-известни в света сингъл малц уискита.

Spread the love
Scroll to Top