ЕДИННА ЛИ Е ЕВРОПА ?

Източник: Дойче Веле

Автор: Ючен Ли / Уесли Ран

Разобличи ли китайският президент Си Дзинпин разединението в Европа..

Посещението на китайския президент в Европа не доведе до особен пробив по въпроси като търговията и Украйна. Но това показа, че Пекин предпочита да работи един на един, за да избегне колективното противопоставяне на неговите интереси.
Китайският президент Си Дзинпин приключи високопрофилната си европейска обиколка в петък на фона на опасенията в Европа за китайската подкрепа за войната на Русия в Украйна и европейските пазари, които са наводнени с евтини китайски електрически превозни средства.
Първото посещение на Си в региона от 2019 г. също дойде на фона на нарастващото подозрение, че Китай се стреми да се възползва от разделенията в Европа. А анализаторите посочиха, че маршрутът на Си не е случаен.
Бертрам Ланг, научен сътрудник в университета „Гьоте“ във Франкфурт, който специализира във външната политика на Китай, заяви, че страните от обиколката на Си – Франция, Сърбия и Унгария – имат „специални двустранни отношения“ с Пекин.
Ланг добави, че китайското ръководство постепенно е разделило Европа на две групи, „тези приятелски настроени и неприятелски настроени към Китай“. И това пътуване имаше за цел да подчертае отношенията с първите.
Си започна обиколката си в Париж, където двудневното му държавно посещение и разговори с френския президент Еманюел Макрон бяха фокусирани върху войната в Украйна и търговските дисбаланси с ЕС.
Докато Китай и Си предпочитат ангажираност на двустранно ниво, Макрон се стремеше да демонстрира европейско единство, като включи председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Германският канцлер Олаф Шолц, който наскоро приключи посещението си в Китай, беше поканен в Париж, но не присъства. Въпреки това Шолц и Макрон се срещнаха преди посещението на Си на 2 май, за да се докоснат до политиката на Китай.
В Париж публичните забележки на Фон дер Лайен бяха насочени директно към това, което тя нарече „практики за изкривяване на пазара“ на Китай с огромни субсидии за електрически превозни средства и стоманодобивната промишленост. Китай е критикуван за „свръхкапацитет“ и дъмпинг на подценени продукти на пазарите на ЕС и САЩ.
Европейската комисия обяви, че ще започне антисубсидийни разследвания на китайски електрически превозни средства и слънчеви панели, за да определи дали да наложи наказателни мита върху тях.
По време на тристранната среща в Париж Фон дер Лайен каза на Си, че Европа „няма да се поколебае да вземе тежки решения, необходими за защита на нейната икономика и сигурност“.
В отговор на забележките на Фон дер Лайен, Си заяви, че няма такова нещо като „проблем със свръхкапацитета на Китай“, независимо дали от гледна точка на сравнителното предимство или търсенето на световния пазар, съобщи държавната телевизия Xinhua.
„Наблюдаваме по-силно сближаване в ЕС между страните членки“ и „Комисия, която е доста решена“ да изравни условията на търговията с Китай, казва за ДВ Жужа Анна Ференци, бивш политически съветник в Европейския парламент.
Въпреки това китайските държавни медии определиха посещението на Си във Франция като успех. Доклад в Global Times цитира 18 „споразумения за сътрудничество“ между правителствени агенции в авиацията, селското стопанство, обмена между хората, зеленото развитие и сътрудничеството между МСП като „положителен сигнал за европейските предприемачи“ и „стабилизатор на търговските връзки между Китай и Европа“ срещу икономическото „отделяне“. Си каменни стени за Украйна
По отношение на Украйна Пекин все още не е убедил лидерите, че не подкрепя Русия във войната в Украйна. Китай също така блокира призивите на европейските и американските лидери да използва влиянието си върху Москва, за да играе конструктивна роля в прекратяването на конфликта.
Това е въпреки че Си подкрепи призива на Макрон за „олимпийско примирие“ на всички глобални конфликти по време на летните игри в Париж.
САЩ заявиха, че Китай предоставя на Русия машинни инструменти, двигатели с дронове и технологии, използвани за крилати ракети. Китай също помага за подпомагане на руската икономика, като доставя промишлени и потребителски стоки.
Си отговори остро на тези обвинения в публичните си изказвания в Париж, твърдейки, че украинската криза „се използва, за да се хвърли отговорност върху трета страна, да се опетни имиджа й и да се предизвика нова студена война“. Той добави, че Китай „не е участник“ в кризата.
Жан-Филип Бежа, експерт по Китай и старши изследовател в Центъра за международни изследвания и изследвания в University Sciences Po в Париж, заяви пред ДВ, че по време на разговорите Си е бил информиран, че войната на Русия срещу Украйна „е въпрос на живот и смърт за Европа“. „Това е силно негативен фактор в китайско-европейските отношения,“ каза Бежа. Преди посещението на Си китайските държавни медии засипаха с похвали продължаващото застъпничество на Макрон за „стратегическа автономия“ за Европа, което призовава Европейския съюз да бъде по-настоятелен по стратегически и отбранителни въпроси. Китай тълкува това като отхвърляне на колективната стратегия, ръководена от НАТО и САЩ.
След като посети Китай през април 2023 г., Макрон си навлече критики заради коментари, предупреждаващи срещу въвличането на Европа в конфликт между САЩ и Китай заради Тайван, а именно, че да си съюзник на САЩ не означава да си „васал“ на Вашингтон.
Пишейки за посещението на Си, Франсоа Годеман, експерт по Китай във френския мозъчен тръст Institut Montaigne, заяви, че Макрон се е опитал да „сведе до минимум тези аспекти“ по време на преговорите, като същевременно се стреми да демонстрира европейско единство.
Сърбия и Унгария основна цел на китайските фондове
Държавното посещение стана по-оптимистично в Сърбия и Унгария, които са основни получатели на китайски инвестиции и поддържат тесни връзки с Русия.
Въпреки че Сърбия не е член на ЕС, посещението на Си в Белград прожектира образ на китайския лидер „като ключова фигура не само в ЕС, но и в съседство на ЕС“, каза Ференци, който е и асистент в тайванския Национален университет „Донг Хуа“.
Сърбия е основен европейски получател на китайски заеми по инициативата „Един пояс, един път“, като инфраструктурните проекти включват високоскоростна железопътна връзка с Унгария. Китайски компании също участват в изграждането на канализационни и канализационни инсталации и експлоатират масивни стоманодобивни заводи.
Макар и да възхваляваше дълбоките икономически връзки, посещението на Си беше и шанс да се удари в НАТО, тъй като той пристигна 25 години след деня, в който бомбардировките на НАТО по време на войната в Косово удариха китайското посолство в Белград.
„Не трябва да забравяме, че на днешния ден преди 25 години НАТО нагло бомбардира китайското посолство в Югославия“, написа Си в сръбска статия.
Китай строи електромобили в Унгария
Последната спирка на Си беше в Унгария, която не крие продължаващата си подкрепа в рамките на ЕС за Русия. Будапеща също играе поддържаща роля за Пекин в рамките на блока, като правителството на премиера Виктор Орбан вече наложи вето на множество предложения на ЕС, осъждащи китайските действия.
И докато ЕС се бори с това как да се справи с евтините китайски електрически превозни средства, наводняващи пазара му, Унгария се позиционира като производствен център за китайските EV компании.
През декември китайският производител на електромобили BYD обяви изграждането на фабрика за леки автомобили в Сегед, Унгария, близо до границата със Сърбия, тъй като Китай се превърна в източник No1 на преки чуждестранни инвестиции в Унгария.
Посещението на Си дойде и в момент, когато Унгария поема ротационното председателство на Европейския съвет на 1 юли.
При срещата си с Орбан Си заяви в съвместната им пресконференция, че „Китай подкрепя Унгария да играе по-голяма роля в ЕС и да насърчава по-голям напредък в отношенията между Китай и ЕС“.
Подкопаване на единството?
Политическият анализатор Ференци заяви, че цялостната стратегия на Китай е да „подкопае единството на ЕС“, като същевременно увеличи влиянието в отделните държави-членки.
Тя добави, че стратегията на Пекин е да обикаля ЕС и да дава на страните членки специален достъп до пазарите му, опитвайки се да „накара тези страни да се чувстват специални, че имат привилегировани отношения с Китай“.
„Бъдещето не изглежда по-добре за ЕС-Китай след посещението на Си Дзинпин“, каза тя. „Има дефицит на доверие между двамата партньори“.
Ференци очаква, че ЕС ще продължи да отвръща на удара, докато Китай ще се съпротивлява, като непрекъснато се обръща към държавите-членки двустранно, за да забави техния „апетит за намаляване на риска“.

Spread the love
Scroll to Top