ДАЙМИО ЗА ЕДНА НОЩ

Автор: Светлана Ваташака

Снимка: ozucastle.com

Традициите не са това, което бяха. Две феодални крепости в Япония – Озу и Хирадо, отвориха врати за нощувка на туристи (широхаку). Това се случва за пръв път.
В Страната на изгряващото слънце има разнообразни и уникални места за настаняване – от традиционните ханове, наречени риокан, до модерни хотели-капсули. Двата реставрирани замъка предлагат на гостите непознато досега изживяване – за една нощ да се почувстват като феодали (даймио) и да получат всички екстри, полагащи се на този сан.
Резервацията през подобната на Airbnb платформа Stay Japan, управлявана от Hyakusenrenma, няма да е най-лесната, нито най-евтината. Замъците ще приемат само 30 посещения през тази година, като всеки път броят на посетителите няма да е повече от шестима. Цената започва от около 9500 долара на вечер за двама и 950 долара за всеки следващ гост в Озу. На този фон цената на престоя в Хирадо е направо скромна – 2900 долара за двама, и включва японска закуска, френска кухня за вечеря и други незабравими преживявания.
Древните традиции оживяват
туристите са посрещани от знаменосци, оръжеен салют и звука на рогове от раковини. Щом пристъпят прага на крепостта, те са пременени в автентични копринени кимона и средновековни облекла на самураи. Трапезата за тях с изискана японска кухня и местни сезонни плодове и зеленчуци е подредена в основната кула на (теншу) на крепостта. По време на престоя им са развличани с чайна церемония, народни танци kagura и пиеса shamisen, а вечер се наслаждават на луната, пият саке и слушат поезия. Гостите дори могат да наемат тайко барабанист и рок група, за да свирят заедно.
В периода Сенгоку на „воюващите държави” през XV в. страната е съвкупност от независими владениякоито се борят за влияние. Затова замъците от този период са отбранителни крепости с една основна кула (донжон) и няколко други охранителни кули, порти, високи стени и ровове. Освен това те са център на културата и търговията, привличайки самураи, занаятчии и търговци от района.
Замъкът Озу в префектура Ехиме е на около пет часа път с кола от Осака. Известен още като Jizōgatake, той се издига на хълм над река Хиджикава в едноименния добре запазен град от периода Едо (1603–1867). Наричан „Малкия Киото“, мястото процъфтява през епохите Мейджи (1868-1912) и Тайшо (1912-1926), благодарение на производството на восък и коприна, както и от статута си на голямо пристанище на р. Хиджи. Богати някога търговци са строили грандиозни къщи и елегантни чайни, но с навлизането на модерните технологии, величието на града помръква.
Подобно на много замъци в Япония и Озу губи блясъка си през 1868 г., когато местните владетели са лишени от своите правомощия и земи. Семейство Като го напуска и той постепенно запада и през 1888 г. основната кула е разрушена. През 90-те години на миналия век жителите на града решават да я възстановят в оригиналния ѝ вид, позовавайки се на стари снимки. Проектът е част от стратегията на местната власт за съживяване на региона и превръщането му в по-добро място за живеене.
Реставрацията, за която са използвани греди от 350-годишен японски кедър (Kiso), приключва през 2004 г., като вложените средства възлизат на 11 млн. долара.
Замъкът Хирадо в префектура Нагасаки е от XVI в. някога е бил дом на клана Мацура, който властвал над района в епохата Едо. Оригиналната пететажна крепост на хълма с изглед към моста и пролива Хирадо е разрушена по време на периода Мейджи (1868–1912 г.).
Всеки замък в Япония има завладяваща история
Крепостта, наречена Hinotake-jō, е издигната през 1599 г. от местния военачалник Мацура Шигенобу, който я опожарява през 1613 г. в знак на лоялност към шогун Токугава Йеясу. Отново е построена през 1704 г. по заповед на Мацура Такаши с подкрепата шогуната Токугава, като част от защитата на брега на Източнокитайско море срещу настъпващите западни мисионери и търговци. Завършена е през 1718 г. и остава дом на Мацура до 1868 г.
През 1962 г. целият комплекс е реконструиран, като основната сграда е превърната в музей с предмети на клана.
Днес гостите – не повече от петима, отсядат в кулата Kaiju Yagura. Елегантният двуетажен апартамент с хол, трапезария и спалня, е изпълнен с традиционно японско изкуство. Трапезарията е със стенопис на пеперуди, дело на местния художник от Кюшу Такахиде Комацу. Грандиозната баня е заобиколена от три стъклени стени, през които можете да се насладите на фантастичната гледка към океана и моста.
Двата замъка Озу и Хирадо, които от тази година работят като хотели, са в списъка на „Стоте най-добри замъка на Япония”. И предлагат не просто нощувка – престоят в тях, макар и само за една нощ, връща гостите назад във времето, когато в Япония са бродили даймио и самураи.

Spread the love
Scroll to Top