БХАРАТ Е НОВОТО ИМЕ НА ИНДИЯ

От 18 септември Бхарат променя официално името си на Бхарат. По същия начин, по който Холандия вече е Нидерландия, сега и Бхарат стана Бхарат (Барат) след специална парламентарна сесия.

Председателят на адвокатската колегия на Върховния съд Адиш Агарвала обясни, че правителството на Моди е изпълнило всички изисквания по закон, за да се смени името.Държавата ни ще се разцъфти много повече, когато се казва Бхарат. С името Бхарат ни наричат само британците, коментира Агарвала, цитиран от 20minutos.Бхарат е едно от древните имена на Бхарат, което в последните години започна да се налага в политическото и публично пространство на страната.

Правителството на премиера Нарендра Моди вече използва името по време на домакинството си на срещата на върха на Г-20, за да започне да свиква света с (не толкова) новото име на страната.
На табелката пред Нарендра Моди на срещата на Г-20 пише „Бхарат“, а не „Бхарат“
То всъщност не е ново, поне според местните. Бхарат е думата на хинди, за разлика от Бхарат, име, наложено от англичаните. Мярка, обявена през август, заедно с друга поредица от закони, предложени от индийското правителство с цел замяна на съдебната система от британския колониален период и по-специално Наказателния кодекс, Наказателно-процесуалния кодекс и Закона от 1872 г.
Нещо повече, в конституцията на страната, която е най-дългата сред всички независими нации в света, вече е вписано Бхарат като официално име на държавата. Колониалната история на Бхарат продължава да бъде чувствителен въпрос за много индийци, най-вече за националистите, които изискват Великобритания да признае и да се извини за своите ексцесии.
Британците подчиняват страната за около 200 години. През 1947 г. под ръководството на Махтма Ганди получават независимост от Британската империя.
Бхарат/Бхарат е федерална република, състояща се от 28 щата и осем съюзни територии със система на парламентарна демокрация. Населението й надхвърля 1,4 милиарда жители, а икономиката й е най-голямата в света, като изнася почти 20% от продукцията си.

Spread the love
Scroll to Top